Platforma de crowdfunding pentru studenți

Ștefan Cazacu

 

Mă numesc Ștefan Codrin Cazacu și sunt din Bacău. Am absolvit Colegiul National “Gheorghe Vrănceanu” și am fost acceptat să studiez psihologie la University of Manchester.

Interesul meu pentru psihologie a început încă din gimnaziu. Fiind un copil introvertit, observam situațiile inconfortabile fără sa intervin. Îmi amintesc când un profesor a devenit agresiv după ce a acuzat un coleg că nu învățase lecția. Imediat ce ora a luat sfârșit, am vrut să mă asigur că prietenul meu se simte bine și că îi vom contacta părinții în legătură cu acest abuz.

Deși situația familiei mele s-a schimbat radical din cauza divorțului părinților mei, acest eveniment mi-a întărit dorința de a înțelege oamenii. Locuind împreună cu mama și sora mea, am avut parte de susținere morală să îmi explorez trăirile. Din acest punct de vedere, mama, fiind consilier școlar, a devenit un model pentru mine. Ea m-a ajutat să înțeleg cum să îmi învăț prietenii să transmită ceea ce simt. În ciuda programului ei încărcat, mereu își făcea timp să asculte preț de câteva ore problemele familiale ale prietenilor mei și oferea sfaturi care sprijineau sănătatea lor emoțională. Mama ne-a învățat să scriem într-un jurnal la ce ne gândeam în diferite situații tensionate. După aceea, ne explica cum ar trebui să acționăm pe baza a ce ne deranjează pentru a putea remedia situația in cel mai corect mod.

Ajuns la liceu am intrat în trupa de teatru A.C.T. Bacău și în echipa de organizare a festivalului de teatru I.D. Fest. Participarea la festivaluri alături de oameni minunați m-a făcut să înțeleg că impactul pe care relațiile interpersonale îl au asupra oamenilor este imens. La ultimul festival am participat la un atelier în care împărtășeam cu toții evenimentele marcante din viața noastră . Realizând că am întâmpinat dificultăți similare în familie, am fost mai dispuși să ne sprijinim în toate aspectele vieții. Această experiență a dus la confirmarea dorinței de a îmi construi o carieră în domeniul psihologiei.

Șansa de a studia la University Of Manchester îmi permite să îmi duc visul la următorul nivel. Începerea aventurii mele necesită însă o sumă de bani care depășește cu mult posibilitățile mele. Inițial am considerat că pot acoperi costurile legate de chirie, transport și mâncare prin diferite job-uri pe parcursul verii, cum ar fi spălător de vase la un restaurant și livrator pe bicicletă la FoodPanda. La finalul verii, însă, am realizat că este imposibil sa strâng suma necesară. Sprijinul financiar din partea mamei nu ar acoperi decât o parte din cheltuielile legate de mâncare. Mă voi angaja part-time când ajung in Manchester, dar nu va fi suficient pentru a achita chiria integral. Având în vedere situația mea actuală, am nevoie de ajutorul dumneavoastră!

Vă mulțumesc pentru susținere!

Citește mai mult

Damian Stan

 

Bună! Mă numesc Damian Stan și vin din Baia Mare. Sunt student în anul doi la University of Aberdeen, specializarea Biochimie, una dintre cele mai bune universități din Scoția, la care am intrat obținând media 9,83 la Bacalaureat.

Anul trecut am beneficiat de susținerea donatorilor de pe platforma Adoptăm Studenți și ai comunității GRASP, ceea ce mi-a permis să studiez unde mi-am dorit. Am reușit să îmi strâng fonduri și lucrând înainte să înceapă universitatea la o firmă de construit termopane. Dar am lucrat și după ce m-am acomodat în noul oraș, livrând mâncare cu bicicleta, care a ajutat cu o parte din costuri.

În primul an de studii universitare am obținut majoritar note maxime, ceea ce mă face să mă simt împlinit și încurajat. Am avut diferite cursuri, dintre care m-a impresionat foarte mult cel despre minte și creier prin temele abordate: creativitate, boli mintale și efectele lor, dezvoltarea limbajului sau altele. La biologie simt că a mers cel mai greu, probabil pentru că sunt obișnuit cu materiile cu bazele în matematică, dar am terminat cu bine învățând botanică și zoologie într-un an. În schimb, la chimie m-am simțit cel mai bine, mai ales în laborator unde am făcut experimente interesante cu piese de sticlărie nemaivăzute. Am învățat și științe medicale, la care am avut cele mai fascinante ore de laborator, printre care studiul reactivității unor enzime în diferite condiții sau extracția propriului nostru ADN pe care l-am păstrat.

Pe lângă experiența academică, simt că am dobândit mult din responsabilitatea de adult, în urma unui an trăit departe de casa. Nu a fost ușor să îmi organizez singur timpul sau banii, dar am învățat asta repede: la început, având multe cheltuieli neașteptate și mici, se adunau sume lipsă pe care nu le puteam explica în totalitate. Așa am început să fac liste cu fiecare spălare de haine plătită, prânz luat la cantină sau călătorie cu autobuzul. Mi-au fost de ajutor și cei patru ani petrecuți ca leader la cercetași, ani care mi-au oferit un simț practic și calități de conducător, care mi-au facilitat traiul singur din ultimul an.

Toate acestea ajută să mă simt că mă apropii de viitorul proiectat în mintea mea.

După terminarea studiilor îmi doresc să devin cercetător în neurochimie, să studiez procesele biochimice din creierul uman și  să contribui la vindecarea bolilor precum Alzheimer, Parkinson sau la trecerea peste traume psihologice. Visul meu este să pot lucra la mine în țară fără dificultăți, dar momentan nu este posibil. Așa că îmi doresc ca împreună cu toți ceilalți cu care împart același vis să ne putem întoarce și să aducem schimbări majore în domeniul cercetării din România.

Chiar dacă în Scoția școlarizarea este gratuită, costurile unui student în Marea Britanie sunt mari, costuri pe care nu îmi permit să le acopăr în totalitate. Voi dedica mult timp învățatului, ca urmare voi putea doar să lucrez la un job part-time, care nu va fi suficient pentru a acoperi restul costurilor de trai anuale. Așa că apelez la ajutorul dumneavoastră!

Vă mulțumesc!

Citește mai mult

Tania Constantin

 

Mă numesc Tania Constantin și sunt din Buzău. Am absolvit Colegiul Național “B.P. Hașdeu” și îmi voi începe studiile la University of Birmingham pe Psihologie.

Am realizat ce înseamnă psihologia pentru mine și evoluția mea abia în SUA, în schimbul academic de care am avut parte în 2019. Pe parcursul experienței mele americane, am adunat peste 320 de ore de voluntariat, fie la spitalul din preajmă, la azilul local sau în cafenele pentru persoane defavorizate. Unul dintre cele mai fericite momente a fost competiția statală FCCLA (Family, Career, Community, Leaders of America), unde am obținut medalia de aur pentru prezentarea culturii României pe un fundal psiho-social.

După ce am revenit în țară, mi-am propus să îmi implementez propriile mele proiecte pentru comunitatea mea, astfel devenind din ce în ce mai conștientă de importanța interacțiunilor mele. De exemplu, Ziua Ștafetei 2019, săptămâna asociației mondiale Terre des Hommes dedicată orientării în carieră în România, a fost o primă ocazie pentru mine să îmi testez abilitățile de recrutare și am avut rolul de Coordonator Local. Am mobilizat business-uri locale, sponsori și profesioniști pentru ca participanții mei să descopere mai bine piața muncii. Ulterior, am fost selectată pentru ateliere practice de la Departamentul de Stat SUA în Varșovia și Kiev, ca să îmi demonstrez implicarea socială cot la cot cu alți zeci de europeni. Ca rezultat, în februarie 2020, am creat și coordonat Shark Tank 2.0, conferință națională de antreprenoriat pentru liceeni, un weekend în care am prezentat, alături de 3 speakeri cunoscuți, problematici actuale în societate din punct de vedere antreprenorial.

Personal, studiile mele la University of Birmingham, sunt importante pentru a-mi urma planurile atât academice, cât și personale. Universitatea este printre cele mai căutate din Europa pentru programul lor de Psihologie, iar curriculumul oferit mă va dezvolta în domeniu. În viitor, mi-aș dori să îmi folosesc cunoștintele în psihologie să ghidez oameni și afaceri drept consultant sau consilier. Studiile mă vor ajuta să îmi îndeplinesc visul meu, misiunea de a da înapoi comunității.

Un obstacol bine-știut până acum este cheltuiala foarte ridicată. Deși plănuiesc să îmi găsesc un job part-time, iar părinții încearcă să mă susțină, diferențele nu sunt deloc de ignorat. Sper să reușesc totuși cu ajutorul dumneavoastră să acopăr o parte din cămin, transport și manuale/cursuri.

Vă mulțumesc pentru ajutor!

Cu drag,

Tania Constantin

Citește mai mult

Georgiana Strugariu

 

Sunt Georgiana Strugariu, din Suceava, absolventă a Colegiului Național “Petru Rareș”.

Începând cu anul următor voi studia la UCL, The Bartlett School of Architecture din Londra, UK, cea mai bună universitate de arhitectură din lume*

Încă din clasa întâi am știut că vreau să devin arhitect. De mică, obișnuiam să răsfoiesc revistele de amenajări interioare găsite prin casă, apoi să îmi construiesc din carton propriile căsuțe de păpuși. Însă, după ce părinții mei au divorțat și m-am mutat cu mama, am lăsat la o parte jocurile și m-am axat pe școală. La scurt timp, tatăl meu a decedat și pierderea lui a adus o maturizare forțată în viața mea. El a fost cel care îmi spunea să lucrez din greu pentru visul meu, iar acest sfat mi-a rămas întipărit în minte, oferindu-mi hotărârea și curajul de care aveam nevoie să trec peste acest eveniment.

Mai târziu, m-am înscris la Cercetașii României unde am ajuns să văd lumea diferit. Am descoperit fotografia și dragul de a călători. Oamenii pe care i-am întâlnit și excursiile cu cortul mi-au arătat că « acasă » înseamnă mai mult decât un simplu plan pe hârtia unui arhitect. E un loc plin de amintiri și emoții, care îți aduce mereu aminte că aparții de ceva. De aceea, vreau să îi ajut pe alții să își creeze acel loc ideal.

De când am știut că vreau să studiez arhitectura, niciun efort nu mi s-a părut prea mare. În ultimele două veri am lucrat în Elveția timp de o lună și jumătate, 12-15 ore pe zi, și în România, la o tabără de engleză pentru copii, ca asistent manager. Am muncit din greu deoarece era singura modalitate de a-mi permite să mă pregătesc pentru facultate, la București. Săptămânal, îmi petreceam weekendurile făcând naveta câte 14 ore și mergând la pregătire câte 4-5 ore pe zi, atât sâmbăta, cât și duminica.

Cu toate că situația mea financiară și drumul spre visul de a ajunge arhitect începuseră să se stabilizeze, a apărut încă un obstacol în viața mea. Anul trecut a decedat și mama, iar de atunci locuiesc la cea mai bună prietenă a mea. Fiind brusc parte dintr-o lume în care ideea de familie ia forme noi, ceea ce îmi dă putere încă o dată este visul meu de a ajunge arhitect.

Cu toate dificultățile prin care am trecut pe parcursul drumului meu, am întâlnit oameni care mi-au amintit să nu renunț. Participarea la școala de vară Oxford for Romania 2019 mi-a oferit o portiță de speranță că pot găsi o soluție pentru a deveni studentă la arhitectură. Inițial, m-am înscris pentru a vedea dacă Anglia poate fi locul potrivit pentru parcursul meu profesional. În plus, am cunoscut oameni care mi-au adus aminte cât de importantă este ideea de a-i ajuta pe alții. Deși mai am mult până îmi voi construi propriul « acasă », voi încerca să învăț ceva din fiecare experiență, știind că într-o zi se va întâmpla.

Faptul că am fost acceptată să studiez la UCL, mi-a arătat că visurile pot deveni realitate, indiferent de greutățile ce apar pe parcurs. Această realizare este doar primul pas către visul meu de a crea pentru oameni starea de apartenență prin ceea ce voi proiecta ca arhitect. Următorul pas este să îmi permit să merg la această universitate de renume internațional.

Deși școlarizarea nu trebuie plătită, costurile din Londra sunt destul de mari. Voi continua să lucrez în fiecare vară și estimez că mi-aș putea acoperi o treime din cheltuieli, însă,din păcate, nu este de ajuns. De aceea, apelez la ajutorul vostru.

Vă mulțumesc!

*https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2019/architecture

Citește mai mult

Luca Onică

 

Eu sunt Luca. Tocmai am terminat 14 ani de studiu în sistemul de învățământ alternativ Waldorf în București și plănuiesc să îmi încep studiile de licență la una dintre cele mai prestigioase universități americane din Europa, Jacobs University Bremen, unde voi lua parte la programul de Politici Internaționale și Istorie.

Deși mi-a fost oferită o bursă de studii, voi avea nevoie de suma de 3000 de euro pentru a plăti asigurarea obligatorie de sănătate în primul an universitar, pentru a cumpăra cărțile și materialele necesare pentru cursuri și pentru a îmi asigura traiul la limita decenței în primul semestru. Bineînțeles că voi aplica pentru un job în campus, însă este nevoie de o perioadă de acomodare impusă de facultate urmată de o perioadă de interviuri în procesul de familiarizare cu cerințele jobului ales.

De-a lungul liceului m-am concentrat pe ideea de a ajuta comunitatea din care am făcut parte, conducând echipe și organizații caritabile, precum fondarea și întreținerea clubului Interact București Cișmigiu sau conducerea proiectelor culturale pentru tineri din cadrul ARCEN. M-am alăturat organizației One World Romania în dorința de a înțelege adevăratele probleme din lume, dincolo de orizontul meu. Pe plan educațional, mi-am găsit un loc bun de studiu în cadrul Casei Paleologu, fundație educațională privată, unde studiez ca bursier filosofie, istoria religiilor, științe politice, artă clasică si dialectică. De asemenea, am fost selecționat în programul Aspire Academy în 2017, numit cel mai prestigios și selectiv program de antreprenoriat și leadership din Romania, unde până în prezent mă implic în susținerea tinerilor cu potențial. În 2018, am fost selecționat în programul Oxford for Romania, un program holistic pentru elevi eminenți români cărora li se oferă o perspectivă aparte asupra vieții de student la o instituție educațională de top.

Simt că sunt foarte bun în conducerea grupurilor de inițiativă, abil în managementul situațiilor de criză, neobosit în potențarea indivizilor și tenace în setarea țintelor comune pentru a avea succes.

Știu că în cariera mea voi servi România în servicii publice, diplomație și programe de interes național.

Spun cu tărie că am nevoie de pista de lansare și de susținere pentru a îmi atinge obiectivele în care cred.

Mă înclin,

Mulțumesc,

Luca Onică

Citește mai mult

Oliviu Hetea

 

Mă numesc Oliviu Hetea și sunt din Cluj Napoca, iar anul acesta am terminat liceul și am obținut media 9,53 la Examenul de Bacalaureat. În această toamnă voi începe studiile la University of Manchester în cadrul programului „Geography with international study”.

Primul meu contact cu geografia, așa cum o știu eu, a fost vexilologia, disciplina care studiază steagurile. Îmi amintesc că, încă de pe vremea când eram copil, tot ce era colorat părea să îmi atragă atenția. În gimnaziu, am fost implicat într-un quiz online despre steaguri cu câțiva colegi, iar în urma acestuia, prin competitivitate, am reușit să-mi antrenez gândirea vizuală reținând steagurile tuturor țărilor. Totodată, asta mi-a stârnit o curiozitate constantă pentru geografie, iar acum aș putea spune că am dezvoltat o pasiune incontestabilă pentru întregul subiect.

Pe parcursul liceului am participat la diferite ediții ale concursurilor și olimpiadelor școlare, iar în clasa a XII-a am obținut un Premiu Special la Olimpiada Națională de Geografie și am participat la barajul pentru lotul național.

Continuarea poveștii mele necesită o sumă de bani pe care, din păcate, nu mi-o pot permite. Visul meu poate fi asigurat de un fond financiar necesar plecării mele la studii în Manchester pe care sper să îl pot obține cu ajutorul dumneavoastră. Acest sprijin financiar îmi va asigura baza pe care voi începe să construiesc de-a lungul următorilor patru ani prin muncă, studiu și aceeași pasiune pentru geografie.

Mulțumesc!

Citește mai mult

Damian Stan

 

Mă numesc Damian Stan și sunt din Baia Mare. Am absolvit liceul anul acesta și urmează să studiez la University of Aberdeen, UK. La Examenul de Bacalaureat am obținut media 9,83 cu nota 10 la Chimie Organică și îmi doresc să studiez la programul Biochemistry.

Mă pasionează chimia pentru că explică foarte multe despre lumea care ne înconjoară, m-a fascinat încă din primele lecții și pentru că este știința pe care vreau să se bazeze viitorul meu. Ea reprezintă o provocare pentru mine: îmi antrenează mintea și mă face să mă gândesc cât mai profund la diferitele procese care se întâmplă în jurul meu, cum ar fi complexa respirație celulară sau fotosinteza. Încă din clasa a șaptea am început să particip la diferitele ediții ale olimpiadelor și concursurilor naționale, unde am primit Mențiuni Speciale și am ajuns să fiu al 15-lea de la nivelul meu.

Chiar dacă în Scoția școlarizarea nu trebuie plătită, costurile unui student în Marea Britanie sunt mari, pe care familia mea nu își permite să le acopere. Voi fi nevoit sa lucrez în timpul studiilor, dar tot mai am diferența pe care nu o pot acoperi. Finanțarea aceasta mă va ajuta să îmi îndeplinesc visul și să îmi trăiesc viitorul pentru care singurul obstacol ar fi banii.

Vă mulțumesc pentru susținere!

Citește mai mult