Platforma de crowdfunding pentru studenți

Blog

Cum îți scrii povestea

Câteva sfaturi pentru prezentarea ta

Știm că aerul tinereții a adunat multe planuri în sufletul tău și acesta este un moment în care să faci pași pentru a le transforma în realitate. Am strâns pentru tine texte de succes și sfaturi avizate pentru ca scrierea poveștii tale să fie facilă, iar la final să ne putem bucura împreună de coerența și relevanța ei. Sfatul nostru este ca lungimea textului să fie în jur de 200 – 250 de cuvinte și îți dezvăluim în continuare tips&tricks ce îți vor ușura organizarea ideilor:

1. Introducerea

Ca în oricare text informativ, fie eseu academic, fie scriere jurnalistică, prima propoziție trebuie să informeze audiența despre ce este vorba și ce va urma în continuare. Așadar, în prima propoziție a prezentării spune cine ești și încotro te îndrepți.

a) ‘Mă numesc Damian Stan și sunt din Baia Mare. Am absolvit liceul anul acesta și urmează să studiez la University of Aberdeen, UK. La Examenul de Bacalaureat am obținut media 9,83 cu nota 10 la Chimie Organică și îmi doresc să studiez la programul Biochemistry.’

b) ‘Mă numesc Ionuț Buciuman și anul acesta am terminat clasa a 12-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. Aș dori să îmi continui studiile în inginerie la University of Manchester, unde am fost acceptat după ce am obținut 9.80 la bacalaureat la matematică și fizică.’

2. Povestea personală: o amintire, o anecdotă, o revelație

Aceasta reprezintă o parte foarte importantă a prezentării. Aici ai oportunitatea de a stârni emoții, interes și curiozitate în cei ce urmează sa te cunoască, potențiali finanțatori. Pentru a genera empatie, simpatie și dorința de a fi susținut, spune-ți povestea într-un mod cât mai personal. Conectează visul de a studia în străinătate cu o poveste începută demult, o întâmplare personală care te-a făcut să dezvolți o curiozitate în domeniul de studiu ales, un moment revelator în care ți-ai dat seama că ești făcut pentru aceste studii, o problemă/dilemă sociala care te afectează și pe care o poți rezolva prin aceste studii, ș.a.m.d.

a) ‘Pasiunea mea pentru matematică a început în copilărie și are legătură cu relația foarte strânsă pe care am avut-o cu părinții mei și jocurile din copilărie pe care le practicam cu tatăl meu. De exemplu, când construiam un puzzle, eu calculam probabilitatea de a alege piesa corectă dintr-o singură mișcare. În clasa a cincea, situația familiei noastre s-a schimbat radical prin decesul tatălui meu din cauza cancerului. Deși nici acum nu am putut înțelege de ce a trebuit să ni se întâmple acest eveniment, au rămas cu mine sfaturile pe care el mi le-a oferit, cum ar fi să îmi urmez întotdeauna pasiunile și rezultatele vor veni și ele. Astfel, din clasa a cincea, am început să particip la Olimpiada de matematică, unde am luat premii la nivel local și județean, iar în clasele a șaptea și a opta, am luat premiul întâi la Centrul Județean de Excelență în Matematică. În clasa a zecea, am reușit chiar să iau medalia de Bronz la Olimpiada de Matematică, faza pe țară. În același timp, mi-am descoperit și pasiunea pentru Informatică, participând la Olimpiada Județeană de Informatică în timpul liceului’ (Adelin Stanca)

b) ‘De-a lungul liceului m-am concentrat pe ideea de a ajuta comunitatea din care am făcut parte, conducând echipe și organizații caritabile, precum fondarea și întreținerea clubului Interact București Cișmigiu sau conducerea proiectelor culturale pentru tineri din cadrul ARCEN. M-am alăturat organizației One World Romania din dorința de a înțelege adevăratele probleme din lume, dincolo de orizontul meu. Pe plan educațional, mi-am găsit un loc bun de studiu în cadrul Casei Paleologu, fundație educațională privată, unde studiez ca bursier filosofie, istoria religiilor, științe politice, arta clasică și dialectica. De asemenea, am fost selecționat în programul Aspire Academy în 2017, numit cel mai prestigios și selectiv program de antreprenoriat și leadership din România, unde până în prezent mă implic în susținerea tinerilor cu potențial. În 2018, am fost selecționat în programul Oxford for Romania, un program holistic pentru elevi eminenți români cărora li se oferă o perspectivă aparte asupra vieții de student la o instituție educațională de top. (Luca Onică)

c) ‘Primul meu contact cu geografia, așa cum o știu eu, a fost vexilogia, disciplina care studiază steagurile. Îmi amintesc că, încă de pe vremea când eram copil, tot ce era colorat părea să îmi atragă atenția. În gimnaziu, am fost implicat într-un quiz online despre steaguri cu câțiva colegi, iar în urma acestuia, prin competitivitate, am reușit să-mi antrenez gândirea vizuală reținând steagurile tuturor țărilor. Totodată, asta mi-a stârnit o curiozitate constantă pentru geografie, iar acum aș putea spune că am dezvoltat o pasiune incontestabilă pentru întregul subiect. Pe parcursul liceului am participat la diferite ediții ale concursurilor și olimpiadelor școlare, iar în clasa a XII-a am obținut un Premiu Special la Olimpiada Națională de Geografie și am participat la barajul pentru lotul național.’ (Oliviu Hetea)

3. De ce e importantă universitatea pe care ai ales-o pentru continuarea poveștii personale?

Acum îți știm povestea, ne-ai arătat care este drumul care te-a adus până în acest punct. În continuare îți propunem o incursiune în viitor. “Desenează” direcția pe care vrei să o urmeze povestea ta și spune-ne cum arată deznodământul dorit. Suntem curioși să aflăm cum va ajuta studiul și universitatea aleasă la continuarea acestei povești și cum se transformă în una de succes, în viziunea ta.

a) ‘A duce aceste pasiuni la următorul nivel, studiind în Londra la Imperial College, este o imensă oportunitate pentru cariera mea, dar și o ocazie de a respecta sfaturile oferite de tatăl meu în copilărie’ (Adelin Stanca)

b) ‘University of Manchester îmi oferă mediul ideal ca sa mă dezvolt atât pe plan personal cât și pe plan academic pentru că am căutat în România o universitate unde să pot studia ce îmi doresc, dar, din păcate, nu există această posibilitate momentan. Iar tot ce stă în calea mea este lipsa banilor’. (Ionuț Buciuman)

4. De ce ai nevoie pentru a-ți urma visul?

Acesta este momentul în care inviți cititorul/audiența să facă parte din povestea ta. Ce îți lipsește pentru ca povestea ta să prindă viață și pentru ca visul să devină realitate? Și cum poți fi susținut?

a) ‘Deși taxa de școlarizare este suportată de către Universitate, nu am nicio sursă de venituri să îmi pot acoperi costurile cu căminul, mâncarea și transportul și pentru acestea am nevoie de sprijinul dvs’ (Adelin Stanca)

b) ‘Chiar dacă în Scoția școlarizarea nu trebuie plătită, costurile unui student în Marea Britanie sunt mari, pe care familia mea nu își permite să le acopere. Sunt motivat să îmi câștig existența în Scoția prin job-uri part-time în afara orelor de studiu, însă tot mai am diferența pe care nu o pot acoperi. Finanțarea aceasta mă va ajuta să îmi îndeplinesc visul și să îmi trăiesc viitorul pentru care singurul obstacol ar fi banii.’ (Damian Stan)

c) ‘Continuarea poveștii mele necesită o sumă de bani pe care, din păcate, nu mi-o pot permite. Visul meu poate fi asigurat de un fond financiar necesar plecării mele la studii în Manchester pe care sper să îl pot obține cu ajutorul dumneavoastră. Acest sprijin financiar îmi va asigura baza pe care voi începe să construiesc de-a lungul următorilor patru ani prin muncă, studiu și aceeași pasiune pentru geografie.’ (Oliviu Hetea)

Așadar, este important să te conectezi emoțional cu cei care îți citesc povestea, de aceea este nevoie să scrii ceva personal, cu un exemplu relevant din viața ta, să îți arăți latura pragmatică, să oferi informații concrete (cifre, rezultate măsurabile, obiective clare) și să demonstrezi că ai noțiunea impactului pe care îl poți genera.

Unii donatori sunt dornici să susțină când rezonează cu povestea ta personală, alții când pot măsura valoarea adăugată pe care o poți avea în viitoarea ta carieră, iar alții vor să “vadă” cum poți contribui în societate și cum vei integra conceptul de pay it forward.

Așteptăm cu nerăbdare să te cunoaștem mai bine, mult succes!

Echipa Adoptamstudenti.ro

Un text de Larisa Sonieru și Carmen Dumitrescu