Mă numesc Irina Mocanu și sunt șefa de promoție a programului Studii de Securitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dorința mea cea mai mare este să îmi pot continua studiile cu un Master of Science în Guvernanță Globală și Diplomație la Universitatea din Oxford, la care am fost admisă în martie 2021.
De mică am fost o visătoare și, din fericire, m-am bucurat întotdeauna de susținerea părinților care mi-au spus că visurile mele nu depind de condiția financiară și socială a familiei, ci mai ales de munca depusă de mine. Prin urmare, m-am simțit încurajată să îmi croiesc singură drumul, căutând mereu noi oportunități de dezvoltare. Prin prisma proiectelor la care am luat parte în liceu am reușit să călătoresc pentru prima dată în străinătate cu scopul de a urmări timp de o săptămână activitatea Ambasadorului României în Regatul Belgiei. Atunci a luat naștere pasiunea mea pentru diplomație care a continuat să crească cu fiecare activitate pe care am desfășurat-o în domeniu, fie că era vorba de o dezbatere de tip Model United Nations sau de un stagiu de practică la Institutul Cultural Polonez din București, unde m-am familiarizat cu protocolul diplomatic, am realizat importanța activităților culturale pentru diplomația publică și chiar am ieșit din zona de confort ținând un discurs în locul doamnei director la Târgul Internațional Gaudeamus. Toate aceste experiențe m-au ajutat să primesc oferte pentru programe de licență de la trei universități din Marea Britanie, chiar dacă părinții mei nu au studii universitare. Cu toate acestea, din cauza dificultăților financiare, am decis să rămân în țară.
La Cluj am pus bazele teoretice necesare pentru a realiza proiectul de cercetare care mi-a deschis porțile către Oxford. În lucrarea mea de licență explic motivele pentru care muncitorii necalificați din diaspora și-au îndreptat susținerea politică către partidul AUR la ultimele alegeri parlamentare. Această teză de cercetare s-a născut din pasiunea față de domeniul diplomației pentru diaspora, dezvoltată în urma internship-ului efectuat la Administrația Prezidențială. Proiectul a fost deja premiat cu locul 1 de către Universitatea Central Europeană din Viena.
Programul de Master în Guvernanță Globală și Diplomație de la Oxford este unul dintre cele mai competitive din domeniul Științelor Sociale, având o rată de admitere de 10%. Aspectul de care sunt cel mai entuziasmată este, însă, oportunitatea extraordinară de a lua parte la cursurile predate de Dr. Corneliu Bjola, renumitul profesor român de Studii Diplomatice și fondatorul grupului de cercetare al diplomației digitale. Tot dumnealui va fi și supervizorul proiectului meu de disertație în Diplomație Digitală (implicațiile Inteligenței Artificiale în Politica Externă). La Oxford îmi propun să aflu care sunt instrumentele digitale pe care Ministerul Afacerilor Externe din România le-ar putea folosi pentru a asigura o conexiune mai puternică cu diaspora și pentru a preveni radicalizarea politică a acesteia. Pe termen lung, obiectivul meu este să intru în Corpul Diplomatic și Consular și să fiu printre experții în diplomație digitală care vor reprezenta vocea țării pe scena internațională.
Însă, pentru a putea realiza aceste țeluri am nevoie de ajutorul vostru. Fiind prima generație de studenți de după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu mai pot accesa niciun fel de împrumut guvernamental pentru taxa de studii, iar costurile sunt considerabil mai mari. Chiar dacă economiile tuturor membrilor familiei îmi permit să plătesc taxa de școlarizare, mai am nevoie de încă 15.000 GBP pentru a acoperi costurile de trai pe durata celor 9 luni de cursuri. Reușind să strâng această sumă, mă voi putea concentra în totalitate pe studiu, fără a avea grija părinților mei care au salariul net lunar de 1358 de lei (mama) și 3000 de lei (tata).
Deși la o primă vedere, posibilitatea ca un student dintr-o familie atât de modestă să reușească să studieze la Oxford pare extrem de limitată, eu continui să visez la fel ca până acum. Oferta de admitere mi-a demonstrat că dețin abilitățile necesare pentru a atinge performanța la o universitate de prestigiu. Cu toate acestea, mai am nevoie de susținerea unui familii extinse care să îmi fie alături și să mă ajute să transform și acest vis în realitate.
Vă mulțumesc tuturor celor care simțiți să deveniți susținătorii mei educaționali, sub orice formă!