Platforma de crowdfunding pentru studenți

Blog

Ștefan Cazacu – Atunci când visurile înving teama

La începutul anului 2020 Ștefan Cazacu era elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Vrănceanu” din Bacău și tocmai aflase că University of Manchester îl accepta ca bursier pentru a studia psihologia. Această veste frumoasă era însă umbrită de dificultățile materiale pe care Ștefan știa că nu le va putea depăși singur. Chiar dacă bursa acoperea costurile educaționale, rămâneau de plătit căminul, transportul, masa…și asta nu însemna deloc puțin, mai ales în Marea Britanie.

În urma descoperirii paginii de Facebook a platformei Adoptămstudenți.ro, Ștefan și-a recăpătat speranța și a îndrăznit să creadă din ce în ce mai mult că visul său, acela de a studia la o universitate de prestigiu internațional pentru de a deveni un psiholog bine pregătit, are șanse să se materializeze.

La îndemnul mamei sale, Ștefan s-a înscris pe platformă și a urmat pașii necesari pentru demararea campaniei de strângere de fonduri – a scris un text de prezentare (deși nu i-a fost deloc ușor să își deschidă sufletul în fața lumii, el fiind o fire introvertită), a filmat videoclipul și acesta a fost postat pe platformă. Neconcordanța dintre ritmul cu care campania devenea productivă și așteptările pe care Ștefan și le proiectase au dus la dezamăgire. Părea că banii de care el avea nevoie nu se vor aduna la timp pentru a pleca în Marea Britanie și că toată munca pe care o depusese până atunci fusese zadarnică. Speranțele lui se apropiau vertiginos de zero și Ștefan a fost la un pas de a renunța.  În acest moment a primit un sfat pe care îl oferă la rândul lui, tuturor studenților: ”Găsește în tine puterea de a îndrăzni! Dacă reușești să realizezi că ai de ales între a te complace în situația actuală sau a da tot ce poți pentru a urma cariera ce te definește, totul capătă sens și devine mai ușor.”

Ștefan Cazacu descrie experiența pe care a avut-o colaborând cu Adoptăm Studenți ca pe o oportunitate de creștere și dezvoltare:

”Am învățat o multitudine de lucruri noi – cum să îmi expun povestea într-un mod elocvent și clar, cum să cer și să accept ajutorul fără ca acest lucru să îmi afecteze respectul de sine și cum să utilizez criticile constructive pentru a deveni mai bun. Am realizat că o campanie de strângere de fonduri implică un adevărat cumul de efort în vederea susținerii unui vis – disponibilitatea studentului de a se deschide și de a-și prezenta povestea corect și sincer, munca voluntarilor de la Adoptăm Studenți, capacitatea de a trece peste refuzuri și de a persevera în trimiterea de mail-uri și mesaje, efortul financiar făcut de toți cei care au donat pentru campania mea. Căldura oamenilor care mi-au fost alături pe parcursul campaniei a transformat această experiență într-o călătorie fascinantă și plină de emoție.”

El crede că succesul unei campanii de strângere de fonduri se datorează unui mix optim dintre modul de prezentare a poveștii și bunătatea oamenilor din jur.

Campania lui Ștefan s-a încheiat pe 25 octombrie 2020. 46 de donatori din țară și străinătate, persoane fizice și juridice, au contribuit la strângerea sumei de 19.130 RON oferindu-i acestuia oportunitatea de a studia la Manchester.  La final de campanie, Ștefan a conștientizat că Adoptăm Studenți a reprezentat șansa sa de a-și atinge visul – ”Un aspect esențial în desfășurarea campaniei a fost stabilirea unei relații de prietenie cu persoanele din asociație, astfel încât comunicarea să fie productivă și lipsită de inhibiții.”

Dacă peste ani viața l-ar aduce în situația de a ”adopta” el însuși un student, Ștefan crede că ar alege o poveste similară cu a sa, cu care ar putea rezona. Cele mai importante trăsături pe care ar trebui să le aibă studentul respectiv ar trebui să fie încrederea în visul său și dorința de a lupta pentru a-l atinge.

Acum, când studiază psihologia la Manchester, lui Ștefan îi este mai ușor să facă planuri pentru viitor: își dorește să se specializeze în psihologie criminalistică și să călătorească. Părerea lui este că informația dobândită în școală trebuie completată și suplimentată cu experiențe trăite pe cont propriu și cu observarea cât mai multor oameni, din diferite culturi. Simte că primul pas spre viitor a fost făcut și că, în urma campaniei de pe platforma Adoptăm Studenți, a devenit mai puternic și mai încrezător.

Succes, Ștefan! Viitorul este în mâinile tale!

Un text de Corina Pârvu