Deși foarte tânăr, Mihai Cucuringu este un bărbat cu multe realizări profesionale și cu multe experiențe academice. În anul 2003 a terminat liceul Gh. M. Murgoci din Brăila. A absolvit apoi Hiram College, Ohio, cu specializări în matematică, informatică și economie. În 2012 a terminat doctoratul la Universitatea Princeton, în matematică aplicată și computațională. A urmat apoi o perioadă petrecută în domeniul financiar la Bank of America, în New York, și o poziție postdoctorală ca profesor asistent adjunct în cadrul Departamentului de Matematică al Universității California Los Angeles (UCLA). Actualmente, Mihai este Associate Professor în cadrul Departamentului de Statistică la Universitatea Oxford, cu afilieri la Institutul de Matematică din Oxford și The Alan Turing Institute din Londra.
După terminarea liceului, Mihai a ales să studieze în străinătate din dorința de a fi stăpânul propriului destin. Consideră că sistemele educaționale din afara României sunt mult mai flexibile și oferă studentului posibilitatea să încerce diferite domenii și, în același timp, să le aprofundeze pe cele necesare pentru viitor. A ales America în urma sfaturilor primite de la un prieten care plecase la studii cu un an înaintea sa, iar Hiram College pentru că i-au oferit o bursă aproape integrală (bursa acoperea un procent de 90% din taxa școlară).
Acum cercetător renumit, Mihai își amintește cu nostalgie și drag de perioada studiilor și de oamenii întâlniți atunci, oameni care l-au ajutat să nu simtă dorul de casă:
”Am avut perioade când am muncit extrem de mult, iar când faci ceva ce îți place cu adevărat nu vezi lucrurile ca pe o dificultate, și practic nu ai timp să te gândești că ești atât de departe de casă. Am avut noroc să cunosc oameni extraordinari, mulțumită cărora m-am simțit ca acasă printre străini.”
Dacă ar putea călători în timp, Mihai de acum l-ar sfătui pe Mihai cel de 18 ani să își descopere cât mai devreme pasiunile și punctele forte și să își canalizeze toată energia în direcția respectivă.
Studenților care doresc să studieze la facultăți de top din străinătate le transmite că ”munca și sacrificiul sunt elemente absolut necesare pentru a reuși și a avea o carieră de succes. Profitați la maximum de perioada petrecută în străinătate, atât în cadrul universității cât și în afara ei, din punct de vedere social și cultural.” De asemenea, din punctul său de vedere, aceștia ar trebui să ia în calcul diferențele dintre sistemul de învățământ românesc și cele din străinătate și să fie deschiși la a învăța și explora lucruri noi, situate de multe ori în afara zonei de confort.
Pentru Mihai Cucuringu, absolvirea studiilor la o universitate de renume din lume i-a adus posibilitatea de a se implica în cercetare încă din anii de facultate. Se consideră norocos pentru că a întâlnit profesori ce au știut să îi descopere dragostea și talentul pentru matematică și cercetare și să îl ghideze în această direcție. Acum, profesor la rândul său, încearcă să facă același lucru pentru studenții săi. Nu predă la o facultate din România și consideră că, din păcate, sistemul de învățământ de acasă încă este unul de tip elitist în care egalitatea de șanse este mult redusă. Subliniază necesitatea flexibilizării și aerisirii programei școlare românești și mutarea accentului de pe cantitate pe calitate, de pe informare pe formare. ”Este nevoie de o reformă din temelii a sistemului educațional, mai ales la nivel de liceu și universitate, unde accesul și promovările în cariera didactică să fie făcute pe criterii exclusiv meritocratice.”
Ne bucurăm că Mihai ne este ambasador și suntem mândri să îl avem alături. La fel ca Adoptăm Studenți și Mihai este un susținător al educației de calitate.
”Educația este cea mai bună investiție pe termen lung. Sunt bucuros să mă alătur acestui proiect, ce va contribui la educația generațiilor viitoare.”
Un text de Corina Pârvu