Platforma de crowdfunding pentru studenți

Blog

Cum îți planifici procesul de fundraising

Știm că, probabil, este prima dată când ești implicat într-un proces de fundraising. Mai ales în calitate de beneficiar direct al acestuia. Și mai știm și că îți este greu să îți organizezi eficient timpul și acțiunile. Este un moment dificil și important în viața ta, iar deciziile pe care le iei acum și acțiunile pe care le întreprinzi pot fi hotărâtoare pentru viitorul tău.

Pentru a-ți veni în ajutor, am pregătit o strategie de planificare a procesului de fundraising, pașii necesari și ordinea acestora. Ghidat de acești pași, îți va fi mai ușor să îți organizezi timpul și să verifici dacă ai trecut prin toți pașii necesari.

După ce ai decis să începi campania pe platforma Adoptamstudenti.ro, pașii pe care îi vei urma sunt următorii:

1. Ai transmis toate datele tale pentru a începe campania pe Adoptămstudenți.ro

2. Ai primit o validare de la reprezentanții Adoptăm Studenți că toate informațiile sunt în formă corectă și campania poate începe. Verifici și tu profilul tău pe Adoptămstudenți.ro și salvezi link-ul către el, îl vei folosi să îl prezinți către posibili donatori.

3. Ai citit recomandările din documentul Fundraising- Partea întâi

4. Acum ai o campanie activă pe platformă și poți începe acțiunea de fundraising în două feluri:

De la persoane fizice care te pot susține printr-o donație sau donații repetate

  • Fă o lista cu persoanele care te-ar putea ajuta, chiar și cu sume mici. Contactează-le și spune-le povestea ta. Roagă-i să te recomande și prietenilor care sunt dornici să susțină educația.
  • Dă-le link-ul cu campania ta să poată plăti în siguranță prin intermediul platformei. Toți banii vor fi exclusiv ai tăi, dar așa putem cuantifica donațiile primite de tine, ca noi să îți dublăm suma la final.
  • Fă follow-up cu cei care au nevoie de timp de gândire. Dacă e mai ușor pentru tine, folosește un fișier Excel în care să actualizezi statusul conversațiilor cu donatorii.
  • Conform legii, angajații pot dona 3.5% din impozitul lor către asociații și poți folosi Asociația Potențial în Educație pentru asta (link către formular și lege)

De la companii

  • Fă o listă cu companiile în care cunoști sau poți avea acces la persoane cu putere de decizie.
  • Conform legii, companiile din România pot dona 20% din impozitul pe profit sau venit, după caz, mai multe detalii aici (link către lege sau un ppt cu ideile principale). Menționează că Asociația Potențial în Educație este înscrisă în Registrul Unităților de Cult și donația lor este deductibilă pe baza contractului.
  • Contactează-i și spune-le povestea ta. Fii atent la ce intrebări îți pun și fă follow-up. Întreabă-i și tu de ce informații mai au nevoie de la tine.
  • Întreabă-i dacă mai au nevoie de timp de gândire și revino cu un telefon la data menționată de ei.
  • Indiferent de răspunsul lor, roagă-i să te recomande și prietenilor care sunt dornici să susțină educația.

5. Câteva sfaturi de la antreprenori despre cum te poți pregăti mai bine pentru conversația cu ei:

“Când un student vorbește cu mine și vrea să îl susțin pentru un scop personal doua aspecte sunt importante: să îmi spună cum va avea un impact în mod practic tot ce urmează să facă și să văd că a citit puțin despre compania mea înainte să mă contacteze” Victor V., antreprenor

“Ca să rezonez cu cererea unui student sau oricui dorește să primească o donație, am nevoie să văd că are perspectiva viitorului în care și el va da mai departe și să fie clar în legatură cu ce va da mai departe” Andrei C, antreprenor

“Vreau să văd că știe care sunt super puterile lui și cum va face el lumea mai bună daca merge la nivelul următor” Andreas F, coach

“Chiar dacă nu poate munci full-time în compania mea, mi-ar plăcea să văd că oferă serviciile lui pentru câteva ore sau mă întreabă cu ce mă poate ajuta în firmă, într-un weekend, într-o vacanță, oricând” Vlad S., antreprenor

“Apreciez enorm dacă a reușit deja să strângă bani și dacă văd că a fost convingător și față de alți donatori” Robert T., antreprenor

Noi îți urăm mult succes!

Echipa Adoptăm Studenți

Un text de Larisa Sonieru și Corina Pârvu

www.adoptamstudenți.ro